KENYATAAN MEDIA #6: INSIDEN TEMBAK RAMBANG DUA BUAH MASJID DI CHRISTCHURCH, NEW ZEALANDSiasah Rahmah mengutuk sekeras-kerasnya tindakan kejam pengganas yang telah mengakibatkan lebih 40 orang terkorban.

Firman Allah S.W.T:

"bahawasanya sesiapa yang membunuh seorang manusia dengan tiada alasan yang membolehkan membunuh orang itu, atau (kerana) melakukan kerosakan di muka bumi, maka seolah-olah dia telah membunuh manusia semuanya; dan sesiapa yang menjaga keselamatan hidup seorang manusia, maka seolah-olah dia telah menjaga keselamatan hidup manusia semuanya..." (Al-Maidah: 32)

Islam merupakan agama yang menyeru kepada keamanan dan kedamaian serta menolak fahaman radikal dan ekstrim tidak kira atas nama apa sekalipun. Selain itu, Islam melarang perbuatan merosakkan rumah ibadah agama-agama, apatah lagi membunuh mereka yang berada di dalamnya.

Siasah Rahmah juga ingin menyeru semua rakyat Malaysia agar tidak menyebarkan video insiden itu selaras dengan kenyataan media Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

Ikuti kami di Facebook: Siasah Rahmah - SR

Kami juga di Telegram : https://t.me/siasahrahmah

Kami juga di Instagram : https://www.instagram.com/siasahrahmah/

Serendah RM 1 anda boleh bersama menjayakan usaha penterjemahan kami:

5646 8711 0114 (Maybank)
SIASAH RAHMAH RESEARCH & CONSULTANCY
Share:

Popular Posts

Total Pageviews